Gdzie na Podkarpaciu najlepiej karmią? Kogo wyróżniono w "Żółtym przewodniku" Gault&Millau?

Anna Gorczyca
16.01.2016 16:45
Karczma ' Pod Semaforem '

Karczma ' Pod Semaforem ' (PODSEMAFOREM.PL)

Gdzie jakość potraw idzie w parze z dobrą obsługą i interesującym wnętrzem? Według "Żółtego przewodnika 2016" Gault &Millau, żeby dobrze zjeść trzeba wyjechać z Rzeszowa, Krosna czy Mielca. Najlepsze restauracje na Podkarpaciu to karczmy: Pod Semaforem w Bachórzu, Paweł Nie Całkiem Święty w Smereku, Chata Wędrowca w Wetlinie oraz Stary Lwów. W przewodniku wyróżniono także Dwór Kombornia Hotel & SPA oraz Zakład Mięsny Jasiołka z Dukli. Wśród restauratorów znaczek kucharskiej czapki i notka w "Żółtym przewodniku" Gault&Millau, są pożądane tak jak legendarna gwiazdka Michelin. " Żółty przewodnik" wydawany jest we Francji od 50 lat, ukazuje się również w 10 krajach. W Polsce przewodnik ukazał się po raz drugi. Anonimowi inspektorzy Gault&Milllau od marca do sierpnia 2015 r. odwiedzili bliska 800 restauracji. W niektórych byli kilkakrotnie a właściciele nie wiedzieli, że gościli "tajemniczych klientów". Każda z nich była oceniana według kwestionariusza identycznego we wszystkich krajach, w których ukazuje się przewodnik. Efektem pracy inspektorów jest opis 390 restauracji, 100 hoteli i 120 produktów regionalnych. W przewodniku Podkarpacie reprezentowane jest przez cztery restauracje, jeden hotel i jeden zakład mięsno-wędliniarski.

Wszystkie zdjęcia
  • Chata Wędrowca - po raz drugi  w przewodniku.
  • Karczma Pod Semaforem. Ach ten żur ! Ach te pierogi !
  • Stary Lwów - smakołyki prosto z Ukrainy
  • Paweł Nie Całkiem Święty - borowianka, dziczyzna i sernik
  • Dwór Kombornia Hotel &SPA - wyróżniony po raz drugi
Więcej tematów - rzeszów
Wiadomości z Rzeszowa
Magazyn Rzeszów
Sport w Rzeszowie