Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Jedna z bardziej udanych metamorfoz na gastronomicznej mapie Rzeszowa. Irish Pub (wcześniej jego pełna nazwa brzmiała Irish Galway Pub) to jedna z najpopularniejszych i najstarszych knajp w centrum Rzeszowa, mieści się przy ul. 3 Maja 8, to wręcz klasyk. Działa od lat, każdy ją zna, każdy tu kiedyś był. Ale jeszcze dwa lata temu Irish Pub kojarzył się głównie z pizzą i piwem. Lokal jest czynny do późna w nocy, więc idealnie nadawał się na zakończenie imprez w rynku.

GRZEGORZ BUKAŁA

Wystrój pozostał bez zmian

Co niektórych przyciągał także wystrój wnętrza, bardzo klimatyczny – ciężkie tapety, ciemnozielone ściany, stare książki na półkach, dziwaczne obrazy, witraże w oknach. Zamiast lamp – żarówki w butelkach po whisky czy rumie. Dużo tu miejsca, każda sala wygląda inaczej. Na szczęście wystrój pozostał bez zmian, za to wiele się zmieniło w kwestii jedzenia. Zdecydowanie na lepsze.

Irish PubIrish Pub WWW.TERPINSKI.PL

Dużo dobrego mięsa w menu

W ubiegłym roku właściciele Irisha postanowili, że odejdą nieco od wizerunku pubu z pizzą i piwem wyłącznie. I postawili na mięso. Dużo mięsa. W tym ze strusia. To obecnie jedyna restauracja w Rzeszowie, która serwuje strusinę. Jak smakuje? Bardzo podobna do polędwicy wołowej, krucha, praktycznie bez tłuszczu, co trzeba uznać za duży plus. Miałam także okazję kosztować tutejszego tatara ze strusia, podawanego z orzeszkami pinii, szalotką, borowikami, ogórkami konserwowymi i piklami. Również znakomity. Przy okazji dowiedziałam się od Macieja Stankiewicza, przemiłego szefa kuchni, że Polska jest – uwaga – największym eksporterem strusiego mięsa w Europie.

Odkryciem nowego menu Irish Pubu jest także rostbef rib eye sezonowany na sucho 60 dni. Uwaga – mięso wcale nie takie suche, jak sugeruje nazwa, w smaku delikatne, z lekko twardawą skórką. Do tego podawane są pieczone ziemniaczki.

Irish Pub RzeszówIrish Pub Rzeszów Materiały promocyjne partnera

Tatar ze strusia i z łososia

Co jeszcze zjemy w Irishu? Przystawki, których same nazwy wywołują uśmiech na ustach. Na przykład „januszki” – ziemniaczki zapiekane z ziołami, do tego marchewka, pietruszka i parmezan. Oprócz wspomnianego tatara ze strusia jest też wersja łososiowa – również z szalotką, ale także olejem koperkowym, wasabi, majonezem limonkowym i pieczywem własnego wypieku.

Irish Pub RzeszówIrish Pub Rzeszów Materiały promocyjne partnera

Menu Irish Pub Galway: tatar z wędzonego łososia, strusiego mięsa, polędwicy wołowej z dodatkamiMenu Irish Pub Galway: tatar z wędzonego łososia, strusiego mięsa, polędwicy wołowej z dodatkami Joanna Pasterczyk


Z dań głównych polecić można również polędwiczkę wieprzową zawiniętą w liście kapusty włoskiej, zapieczoną w cieście francuskim i podaną z sosem grzybowym. Ciekawe jest też chorizo – dojrzewająca hiszpańska kiełbasa, podana z konfiturą z cebuli i grzankami parmezanowymi. Poszukiwaczy oryginalnych smaków zadowoli sałatka z mackami ośmiornicy, chutney’em jabłkowo-korzennym i emulsją z buraka.

Irish Pub RzeszówIrish Pub Rzeszów Materiały promocyjne partnera

Do wyboru są różnego rodzaju steki, burgery i sandwicze (na przykład z łososiem lub wędzoną łopatką wieprzową w formie szarpanego mięsa), wspomniana kultowa pizza. Polecam szczególnie tę z szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, kaparami i rukolą. Inne ciekawe to np. pizza „Johnny Be Good” z mieloną wołowiną, sosem BBQ, serem, pieczarkami, czerwoną cebulą i kukurydzą albo „Molly Molone’s” z grillowanym bakłażanem, serem gorgonzola, suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą.

Irish PubIrish Pub Materiały promocyjne partnera

Najlepszy deser w życiu

Na koniec będzie na słodko. To właśnie w Irishu jadłam najlepszy – bez cienia wątpliwości – deser w życiu. Wygląda banalnie. Gruszka na ciepło, sos ze słonego karmelu, orzeszki pinii. Połączenie słodkiego owocu, słono-maślanego sosu i orzeszków jest obłędne, składniki komponują się idealnie. Nie jest łatwo na niego zapolować – nie ma tu stałej karty deserów, każdego dnia trzeba pytać o dostępne słodkości.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.