W najbliższy piątek i sobotę (8 i 9 grudnia) w CWK G2A Arena w Jasionce odbędą się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala.
W programie targów wiele atrakcji m.in. konkursy, konferencje, seminaria, degustacje, prezenty dla odwiedzających w postaci choinek oraz karpi, live cooking 'vip-y gotują' oraz chiński pawilon handlowy.
W związku z targami żywności Ekogala, Zarząd Transportu Miejskiego w Rzeszowie uruchamia dodatkową bezpłatną linię EKO. Autobus EKO będzie kursował w piątek i sobotę z al. Rejtana do Centrum Kongresowo-Wystawienniczego oraz w kierunku przeciwnym. Szczegółowy rozkład jazdy bezpłatnych kursów bezpłatnej linii EKO dostępny jest na stronie Ekogali
PROGRAM
8 grudnia (piątek)
10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów
11.00 - 15.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny - część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
11.00 - 14.00 Konkurs o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017
11.00 - 14.00 Konkurs na "Najładniejsze stoisko targowe"
10.00 - 13.00 Konferencja "Rynek chiński - szanse i zagrożenia"
10.00 - 12.00 Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I - VII pt. "Owoce i warzywa to zdrowie" - Nauczyciele Wojewódzkiego Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego - scena w holu
10.00 - 10.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski - Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
10.10 - 10.30 Inscenizacja i prezentacja multimedialna "W zdrowym ciele zdrowy duch!" - dzieci z Publicznego Przedszkola nr 22 w Rzeszowie oraz uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
10.30 - 11.00 "Z grządki na talerz, czyli prozdrowotne walory warzyw i owoców" - Młodzi Ekolodzy ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie
11.00 - 11.30 Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z prezentacją prac, wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci
12.00 - 14.00 Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. "Nieoceniona wartość owoców i warzyw" Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Rzeszowie - scena w holu
12.00 - 12.10 Wstęp i przywitanie uczestników seminarium: Piotr Puchalski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego
12.10 - 12.40 "Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?" - Mirosław Pytko
12.40 - 13.00 "Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?" - Przedstawiciel firmy Owocowe Smaki p. z o.o.
13.00 - 13.30 Rozstrzygnięcie ekologicznych konkursów dla uczniów gimnazjów wraz z prezentacją prac - wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną młodzieży
14.00 - 14.30 Oficjalne otwarcie EKOGALI - Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
14.30 - 15.00 Rozstrzygnięcie konkursu o nagrodę Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy i statuetki POLSKI SMAK 2017
15.30 Zwiedzanie stoisk wystawowych
15.00 - 16.00 Panel Dyskusyjny: bariery rozwoju małej przedsiębiorczości w branży przetwórstwa żywności wysokiej jakości w Polsce - wprowadzenie do dyskusji - Ireneusz Drzewiecki - Klaster Bio-Żywności POLSKA EKOLOGIA - organizator Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA - scena w holu
16.00 - 17.00 Finał XXIV Edycji Ogólnopolskiego Konkurs Promocyjnego AGRO POLSKA - organizator MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie - scena w holu
W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała "wyspa tematyczna", na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. "Na świątecznym stole"
9 grudnia (sobota)
10.00 - 17.00 Zwiedzanie Targów
10.00 - 16.00 XII Europejski Konkurs Kulinarny - część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) - część wystawowa
11.00 - 13.00 Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego
12.00 - 12.45 VIP-y gotują (część I) - (live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej) - część wystawowa
13.00 - 13.45 VIP-y gotują (część II) - część wystawowa
15.00 - 15.15 Rozstrzygnięcie konkursu "Najładniejsze stoisko targowe" - scena w holu 16.00 - 16.55 Rozstrzygnięcie XII Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród - scena w holu
17.00 Zamknięcie Targów
W godz. 10.00 - 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała "wyspa tematyczna", na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. "Na świątecznym stole"
Wszystkie komentarze