Szparagi na grzance z jajkiem i parmezanem
Przepis dla jednej osoby
1 grzanka z chleba lub bułki, 100 g zielonych szparagów, 1 jajko, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 20 g startego parmezanu, sól
Kromkę chleba (lub bułki) opiecz na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku.
Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe części łodyg, a następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz.
Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem.
(Źródło: Gazeta Wyborcza, dodatek: Palce lizać)
Wszystkie komentarze