Świąteczne Podkarpackie Regionalia
Promocja tradycyjnej, charakterystycznej dla Podkarpacia kuchni bożonarodzeniowej, dań przygotowywanych według dawnych przepisów, doskonałej jakości mięsa i wędlin, branż kojarzących się z polską wsią: pszczelarstwa (miody, woski) oraz wypieku chleba, smacznych serów, olejów jadalnych - takie m.in. atrakcje zaplanowano podczas najbliższej edycji Podkarpackie Regionalia. Początek w sobotę w godz. 8-12 w Agrohurcie przy ul. Lubelskiej 46, hala nr 4
Koła gospodyń wiejskich przygotują dla odwiedzających wypieki, pięknie pachnące ciasta. Impreza będzie także dobrą okazją do wymiany przepisów przez gospodynie domowe. Oprócz tradycyjnego wymiaru wydarzenia, podczas Regionalii będzie można zdobyć informacje o nowych trendach w branży przedświątecznej. Na gości czekają wymyślne stroiki na stół świąteczny, pięknie malowane bombki, choinki i inne akcesoria świąteczne.
Jak podczas każdej edycji specjaliści przeprowadzą pokaz przygotowania idealnego stroika świątecznego, a szef kuchni przygotuje dla wszystkich jedno z tradycyjnych, świątecznych dań.
Dzięki kapeli ludowej występującej z repertuarem świątecznym, kolędom i przechadzającym się Świętym Mikołajom, wszyscy odwiedzający mogą odczuć klimat polskich, tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia.
Podczas tegorocznej XI. edycji na gości czeka Festiwal Pieroga. Zaproszone do udziału w wydarzeniu koła gospodyń wiejskich przygotują pyszne, świąteczne pierogi w licznych smakach: z serami, kaszami, mięsem, kapustą, owocami i wiele innych. W wydarzeniu wezmą udział także regionalni producenci mięsa i swojskich wędlin, nabiału, ciast oraz asortymentu ozdób świątecznych.
Wszystkie komentarze