Fot. za spluch.blogspot.com
1 z 10
Największy i najdroższy
Największy pączek świata powstał w Sydney, z okazji ukazania się na DVD filmu ?The Simpsons?. Gigantycznego pączka budowało przez dziewięć godzin 40 osób. Do jego stworzenia użyto 90 tysięcy zwykłych pączków.
Pączek ma też swoje miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa. Największy ważył aż 1,7 tony, miał średnicę 4,9 metra i grubość 41 centymetrów. Zrobiono go oczywiście w USA.
Również tam pojawił się nadroższy pączek świata. Lokalna stacja radiowa Mix 96.5 Studios z Huston w Teksasie wystawiła na aukcji pączka z ceną wywoławczą 5000 dolarów. Wylicytowana kwota została w całości przekazana Amerykańskiemu Czerwonemu Krzyżowi na pomoc ofiarom huraganu Katrina.
Fot. S3awomir Kaminski / Agencja Wyborcza.pl
2 z 10
Kto wynalazł pączka a sprawa polska
Pączki wynaleźli Holendrzy w XVI wieku. Kulki smażone w oleju nazwali ?olykoek", czyli - olejowe ciasto.
Jeden pączek to w przybliżeniu 350 kalorii. By je zrzucić, trzeba np. przez 40 minut pedałować na rowerze.
Najsłynniejsze polskie pączki robi "Blikle". Antoni Wiesław Blikle, jeden z członków rodziny Blikle, w tłusty czwartek w co tysięczny pączek wkładał w XIX wieku złotą rublówkę, tzw. świnkę. Dawniej w pączkowe nadzienie wtykano migdał lub orzecha - temu komu przytrafił się taki okaz miało się podobno w życiu poszczęścić.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
3 z 10
Każdy ma swojego pączka
Pączki to nie jest polska specjalność. Te znane są na całym świecie, choć od polskiej wersji często różnią się wyglądem i sposobem przyrządzania. Znane są m.in. pączki berlińskie, które są najbardziej popularną odmianą pączka w Europie. W USA spotkać można natomiast doughnutsy, czyli okrągłe oponki zazwyczaj oblane kolorowym lukrem i obsypane dekoracjami do ciast.
Turecki odpowiednik pączka to z kolei lokma (na zdjęciu) - mała, tłusta kuleczka, nasiąknięta gęstym cukrowym syropem lub miodem, z domieszką cynamonu i często z warstwą sezamu na wierzchu.
Fot. Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl
4 z 10
Największe kolejki
Dostać pączka w Tłusty Czwartek to nie jest łatwa sprawa. Czasami trzeba odstać swoje w długiej kolejce, jak za czasów PRL. Na zdjęciu rok 2010 i kolejka po pączki do cukierni 'Michałek' w Krakowie.
Fot. S?awomir Kami?ski / AG
5 z 10
Ile pączków zje poseł
Apetyt na pączki w Tłusty Czwartek ma każdy, także posłowie. Rekordzistą w Sejmie wydaje się być Janusz Piechociński, który chwali się, że potrafił zjeść w ten dzień aż 23 sztuki! Nieźle, bo to przecież prawie 6 tys. kalorii.
GRZEGORZ KWOLEK/Agencja Wyborcza.pl
6 z 10
Akcenty inne
Pączek nie zawsze musi być słodki i lukrowany. Przed wiekami ludzie zajadali się pączkami ze... słoniną.
Obecnie klient na Tłusty Czwartek też nie musi być skazany na standarowego pączka. Może przez internet zamówić coś ekstra, np. powalonego konia z marcepanu albo porno-tort.
Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Wyborcza.pl
7 z 10
Co zrobić by nie przybyło kalorii
Jak pozbyć się kalorii po Tłustym Czwartku? Najlepiej nie jeść pączków. Ale gdy ktoś nie może się powstrzymać mamy kilka rad. Dla leniwych polecamy oglądanie telewizji. Przez godzinę można tu spalić 25 kalorii. Zjadając jednego pączka trzeba więc oglądać ?pudełko? przez pół dnia. Ale można też inaczej. Myjąc okna i podłogi, przez godzinę spalimy równowartość jednego pączka. Dwugodzinne odkurzanie i prasowanie podziała dokładnie tak samo.
8 z 10
Kronika kryminalna
Okazuje się, że nie jest tak łatwo oprzeć się pączkom. W Janowicach w woj. śląskim pewien 71-latek włamał się do specjalnego pojemnika na wyroby cukiernicze przed sklepem, ukradł pięć pączków i... grozi mu za to nawet 10 lat więzienia. Łakomstwo widać nie popłaca.
A skoro ten pan tak lubił pączki, to pewnie musiał mocno płakać, gdy w listopadzie w Leszczynach spłonęła hala z 400 tonami mrożonych pączków (na zdjęciu strażacy dogaszają pożar). Ileż byłoby jedzenia w czwartek...
Fot. Krzysztof Koch / Agencja Wyborcza.pl
9 z 10
Zrób to sam
Nie idź do cukierni! Zrób pączka sam! Czego potrzebujesz?
1 kg mąki, 10 dag świeżych drożdży, 6-8 żółtek, jajko, 10 dag masła, 10 dag cukru, dwie szklanki świeżego mleka, 100 ml rumu, pół laski utartej wanilii, aromat rumowy. Do tego jakąś konfiturę i cukier puder lub lukier do posypania. Aha, trzeba jeszcze trochę tłuszczu do smażenia.
Powodzenia!
Wszystkie komentarze